czwartek, 8 września 2016

Czekoladowe muffiny z nutellą

Składniki Muffiny:
  •  150 g masła (miękkie)
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • Nutella :)
Składniki krem: 
  • 250 g śmietany kremówki
  • jeden serek homogenizowany (np. danio)
  • 250 g mascarpone


 Sposób wykonania muffin:

  1. Masło utrzeć z cukrem i dodać jajka (najlepiej po kolei, mieszając po każdym)
  2. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub mikrofali, dodać do ciasta
  4. Piekarnik nagrzać do 160 C
  5.  Ciasto przekładać do foremek proponuję: łyżka ciasta, łyżeczka nutelli i znowu łyżka ciasta, tak aby wszystko było kilka minimetrów od wierzchu papilotki (muffiny będą rosnąć)
  6. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min.
 Krem:
  1. Ubić śmietana kremówkę
  2. Dodać mascarpone i danio 
  3. wykładać na wystudzone muffiny :)
SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz