CHAŁA

Wielka chała!

Chała chały wyjątkowa więc należy jej się osobna stronka :)


Nikomu nie chce się czytać tych bzdur na początku, więc przepis zaczynam
STĄD:

Całość zajmuje ok. 3h

CIASTO:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej (typ 450, 550... żadna różnica)
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 jajka
  • 30 g masła
  • szczypta soli
KRUSZONKA:
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
    DODATKOWO:
    • żółtko

    SPOSÓB WYKONANIA:
    1. Drożdże mieszamy z cukrem, aż mieszanka stanie się płynna.
    2. W garnku lekko podgrzewamy: mleko i ok. trzy łyżki mąki, 
    3. Garnek ściągamy z palnika i dodajemy mieszankę z pkt 1. (wszystko łączymy łyżką)
    4.Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
    Zaczyn powinien reagować, (sami po 15 min, zrozumiecie), ale jeżeli nic się nie zadzieje po wskazanym czasie, powtórzcie czynności z pkt 1-3, jeszcze raz. 
    5. Do miski dajemy: resztę mąki, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło, zaczyn (pkt 1-3)
    6.Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    7. Formujemy kulę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h 
    8. Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. 
    9. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. 
    10.Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia.
    11. Kruszonka: (to będzie szok) wszystkie składniki mieszamy...
    12. Chałkę smarujemy żółtkiem, obsypujemy kruszonka
    13. Wkładamy na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz