Wielka chała!
Chała chały wyjątkowa więc należy jej się osobna stronka :)
Nikomu nie chce się czytać tych bzdur na początku, więc przepis zaczynam
Całość zajmuje ok. 3h
CIASTO:
SPOSÓB WYKONANIA:
STĄD:
Całość zajmuje ok. 3h
CIASTO:
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 450 g mąki pszennej (typ 450, 550... żadna różnica)
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 jajka
- 30 g masła
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru
DODATKOWO:
- żółtko
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Drożdże mieszamy z cukrem, aż mieszanka stanie się płynna.
2. W garnku lekko podgrzewamy: mleko i ok. trzy łyżki mąki,
3. Garnek ściągamy z palnika i dodajemy mieszankę z pkt 1. (wszystko łączymy łyżką)
4.Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Zaczyn powinien reagować, (sami po 15 min, zrozumiecie), ale jeżeli nic się nie zadzieje po wskazanym czasie, powtórzcie czynności z pkt 1-3, jeszcze raz.
5. Do miski dajemy: resztę mąki, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło, zaczyn (pkt 1-3)
6.Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
7. Formujemy kulę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h
8. Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto.
9. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód.
10.Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia.
11. Kruszonka: (to będzie szok) wszystkie składniki mieszamy...
12. Chałkę smarujemy żółtkiem, obsypujemy kruszonka
13. Wkładamy na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz