sobota, 2 lipca 2016

Brownie

Brownie na szybko

 Składniki
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (ok. 2 tabliczki)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 270 g cukru (fajnie jest zawrzeć w tym trochę cukru trzcinowego, ale to według uznania)
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka 
  • szczypta soli

Sposób wykonania:
  1. Nagrzać piekarnik do 160 C
  2. połamaną gorzką czekoladę wrzucić do garnka i roztopić z masłem. (nie ma co się kłopotać kąpielą wodną, nie powinno się przypalić)
  3. W misce wymieszać jajka z cukrem, dodać mieszankę z pkt. 2 i wszystko wymieszać (polecam używać łyżki, nie miksera, ciasto będzie delikatniejsze)
  4. Dodać sół i mąkę. Mieszać do połączenia się składników
  5. Polecam użyć formy kwadratowej lub okrągłej, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Zetrzeć na tarce resztę czekolady i obsypać ciasto z góry
  7. Upiec w wspomnianych 160 C przez ok. 30/35 min. (nie za długo, nie chcemy ciasta czekoladowego, tylko Brownie)
SMACZNEGO!

P.S. Polecam użyć do Brownie orzechów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz