Składniki
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady (ok. 2 tabliczki)
- 50 g czekolady mlecznej
- 270 g cukru (fajnie jest zawrzeć w tym trochę cukru trzcinowego, ale to według uznania)
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Nagrzać piekarnik do 160 C
- połamaną gorzką czekoladę wrzucić do garnka i roztopić z masłem. (nie ma co się kłopotać kąpielą wodną, nie powinno się przypalić)
- W misce wymieszać jajka z cukrem, dodać mieszankę z pkt. 2 i wszystko wymieszać (polecam używać łyżki, nie miksera, ciasto będzie delikatniejsze)
- Dodać sół i mąkę. Mieszać do połączenia się składników
- Polecam użyć formy kwadratowej lub okrągłej, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zetrzeć na tarce resztę czekolady i obsypać ciasto z góry
- Upiec w wspomnianych 160 C przez ok. 30/35 min. (nie za długo, nie chcemy ciasta czekoladowego, tylko Brownie)
P.S. Polecam użyć do Brownie orzechów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz