sobota, 6 sierpnia 2016

Sernik Morelowy

SPÓD
  • 200 g kruchych ciastek (maślanych)
  • 80 g masła
MASA SEROWA:
  • 1 kg sera (sernikowego, najczęściej sprzedawanego w wiaderkach)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 12/14 moreli 
  • 4 jajka

Wykonanie:
  1. Rozkruszyć ciastka, dodać roztopione masło i masą wykleić spód formy. Odłożyć do lodówki.
  2. Morele umyć, oczyścić z pestek i zblendować,
  3. Rozgrzać piekarnik do 150 C
  4. Wymieszać w misce: ser, cukier, mąkę, roztrzepane jajka i pure z moreli (około jedną szklankę). Masę wylać na spód. 
  5.  Pozostałym przecierem z moreli ozdobić wierzch ciasta.
  6. Upiecz ciasto ok. 60 min, lub dłużej... :) (Środek ma się nie kleić, masa nie powinna być płynna)
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, wyłożyłam na jego wierzch, przecier z brzoskwini :) 

SMACZNEGO!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz