- 200 g kruchych ciastek (maślanych)
- 80 g masła
MASA SEROWA:
- 1 kg sera (sernikowego, najczęściej sprzedawanego w wiaderkach)
- 250 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 12/14 moreli
- 4 jajka
Wykonanie:
- Rozkruszyć ciastka, dodać roztopione masło i masą wykleić spód formy. Odłożyć do lodówki.
- Morele umyć, oczyścić z pestek i zblendować,
- Rozgrzać piekarnik do 150 C
- Wymieszać w misce: ser, cukier, mąkę, roztrzepane jajka i pure z moreli (około jedną szklankę). Masę wylać na spód.
- Pozostałym przecierem z moreli ozdobić wierzch ciasta.
- Upiecz ciasto ok. 60 min, lub dłużej... :) (Środek ma się nie kleić, masa nie powinna być płynna)
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, wyłożyłam na jego wierzch, przecier z brzoskwini :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz