sobota, 30 lipca 2016

Odwrócone ciasto malinowe




 Składniki:

  • 400 g malin
  • 3 jajka
  • 125 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka
  • 125 g masła (+trochę do wysmarowania blachy)
  • 200 g cukru

Sposób Wykonania:
  1. Formę wysmarować masłem i na dno wysypać 20 g cukru
  2. Nagrzać piekarnik do 160 C
  3. Roztopić masło
  4. Oddzielić żółtka od białek
  5. Ubić białka
  6. Do żółtek dodać resztę cukru, utrzeć aż masa zjaśniej, następnie dodać: mąkę, proszek do pieczenia, mleko, i powoli dolewamy roztopione masła
  7. Na koniec łączymy wszystko z białkami (delikatnie)
  8. Masę wylewamy na maliny (polecam podłożyć coś pod formę, bo tego typu blachy lubią przeciekać)
  9. pieczemy ok.45 min (do tzw. suchego patyczka)


SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz