Składniki:
- 400 g malin
- 3 jajka
- 125 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 20 ml mleka
- 125 g masła (+trochę do wysmarowania blachy)
- 200 g cukru
Sposób Wykonania:
- Formę wysmarować masłem i na dno wysypać 20 g cukru
- Nagrzać piekarnik do 160 C
- Roztopić masło
- Oddzielić żółtka od białek
- Ubić białka
- Do żółtek dodać resztę cukru, utrzeć aż masa zjaśniej, następnie dodać: mąkę, proszek do pieczenia, mleko, i powoli dolewamy roztopione masła
- Na koniec łączymy wszystko z białkami (delikatnie)
- Masę wylewamy na maliny (polecam podłożyć coś pod formę, bo tego typu blachy lubią przeciekać)
- pieczemy ok.45 min (do tzw. suchego patyczka)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz