wtorek, 21 czerwca 2016

Truskawki w czekoladzie

Truskawki- idealne do ozdoby, lub po prostu do jedzenia :) . Trudno określić jakieś szczegółowe proporcje, ale przetwarzani używam tabliczkę czekolady do maczania i jeszcze około pół do ozdoby.

Czekoladę polecam roztopić w mikrofali. Trzeba być bardzo uważnym żeby jej nie przypalić i nie powstały grudki.

Można ją również w roztopić kąpieli wodnej. Prosty sposób, ale dłuższy. Duży garnek wypełnić wodą i postawić na gazie, do mniejszego wrzucić połamaną czekoladę. Jedną ręką podtrzymywać mniejszy garnek, aby nie dotykał dna większego, cały czas mieszając czekoladę.

Truskawki należy oczywiści umyć i osuszyć. Najlepiej maczać w czekoladzie trzymając za szypułki (ew. pomagać sobie łyżką)

Do ozdoby można wykorzystać co tylko się chce: orzechy, różnego rodzaju posypki, chili, białą czekoladę...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz