czwartek, 7 lipca 2016

Biszkoptowe babeczki z owocami


Tak, chwalę się nowym czerwonym cudem :)

Składniki:

(Ciasto)

  • 3 jajka 
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej

(kruszonka)
  • 30 g masła 
  • 30 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
I ulubione owoce

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C
  2. Roztopić masło 
  3. Oddzielić żółtka od białek
  4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier (w tym cukier wanilinowy)
  5. Dodać żółtka i wymieszać łyżką
  6. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia 
  7. Na koniec wszytko wymieszać z roztopionym masłem
  8. Przygotować kruszonkę (po prostu wszystko zmieszać)
  9. Nakładać ciasto do foremek, wciskać w nie owoce i wszystko obsypywać kruszonką
  10. Upiec ok. 30/40 min w 180 C (do tzw. suchego patyczka)
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz