Składanki:
- 90 g masła (zimnego, serio łatwiej się wyrabia)
- 50 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- 2 jajka
- czasem można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia
- jeżeli przepis na to pozwala polecam dodać cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- masło pokroić na mniejsze kawałki (w niektórych przepisach polecają-> poszatkować)
- Cukier, masło, mąkę i jajka zagnieść (+ opcjonalne składniki)
- Ciasto można odłożyć do lodówki na 1h ale jeżeli nam się śpieszy pominięcie tego pkt nie stanowi problemu
- Ciastem wykleić formę/ foremki (cokolwiek robimy)
- dodatkowe obciążenie ciasta w postaci posypania grochem po wierzchu ciasta nie zawsze jest potrzebne (jedynie kiedy robimy tarty, jest niezbędnie)
- Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na ok. 15 min i nagrzewamy piekarnik do ok. 170 C
- Po 15 min pieczemy ciasto. ok. 15 min ciasto szybko się robi. Ciepłe jest jeszcze miękkie po wystudzeniu twardnieje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz