niedziela, 17 lipca 2016

Kruche ciasto

Zagniatane w najróżniejszych proporcjach stanowi część wielu ciast, ciasteczek, serników. Przeważnie robię go na oko. Jeżeli potrzebuję delikatniejszego używam samych żółtek. Natomiast zawsze przed włożeniem do piekarnika odstawiam go w formie do lodówki na min. 15 min
Składanki:
  • 90 g masła (zimnego, serio łatwiej się wyrabia)
  • 50 g cukru
  • 170 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • czasem można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia
  • jeżeli przepis na to pozwala polecam dodać cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. masło pokroić na mniejsze kawałki (w niektórych przepisach polecają-> poszatkować)
  2. Cukier, masło, mąkę i jajka zagnieść (+ opcjonalne składniki)
  3. Ciasto można odłożyć do lodówki na 1h ale jeżeli nam się śpieszy pominięcie tego pkt nie stanowi problemu
  4. Ciastem wykleić formę/ foremki (cokolwiek robimy)
  5. dodatkowe obciążenie ciasta w postaci posypania grochem po wierzchu ciasta nie zawsze jest potrzebne (jedynie kiedy robimy tarty, jest niezbędnie)
  6. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na ok. 15 min i nagrzewamy piekarnik do ok. 170 C
  7. Po 15 min pieczemy ciasto. ok. 15 min ciasto szybko się robi. Ciepłe jest jeszcze miękkie po wystudzeniu twardnieje 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz