Składniki:
Ciasto:
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 kg wiśni
Krem:
- 200 g masła
- 1 budyń wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 50 ml śmietany kremówki
- jedna mleczna czekolada
ciasto:
- Rozgrzać piekarnik do 160 C
- Margarynę utrzeć z cukrem jajkami oraz dodać cukier wanilinowy
- dodać proszek do pieczenia i mąkę
- połowę ciasta wylać na blachę
- Do pozostałego ciasta dodać kakao
- na ciemną część wyłożyć wiśnie
- Włożyć do piekarnik i piec ok. 45 min.
masa:
- Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu
- masło w temp. pokojowej utrzyj z cukrem pudrem
- Do wystudzonego budyniu dodaj masło
- krem wyłóż na ciasto (wystudzone)
polewa:
- zagotuj śmietanę kremówkę i dodaj czekoladę, cały czas mieszając
- polej krem
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz