wtorek, 19 lipca 2016

Śnieżnik

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kg wiśni

Krem:
  • 200 g masła
  • 1 budyń wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa:
  • 50 ml śmietany kremówki
  • jedna mleczna czekolada



Sposób przygotowania:

ciasto:
  1. Rozgrzać piekarnik do 160 C
  2. Margarynę utrzeć z cukrem jajkami oraz dodać cukier wanilinowy
  3. dodać proszek do pieczenia i mąkę
  4. połowę ciasta wylać na blachę
  5. Do pozostałego ciasta dodać kakao
  6. na ciemną część wyłożyć wiśnie 
  7. Włożyć do piekarnik i piec ok. 45 min.


masa:
  1. Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. masło w temp. pokojowej utrzyj z cukrem pudrem
  3. Do wystudzonego budyniu dodaj masło
  4. krem wyłóż na ciasto (wystudzone) 

polewa:
  1. zagotuj śmietanę kremówkę i dodaj czekoladę, cały czas mieszając
  2. polej krem

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce :)
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz