poniedziałek, 23 maja 2016

Ciasto drożdżowe




Składniki:

ciasto:

  • 180 g cukru
  • 180 ml mleka 3,2%
  • 180 ml oleju
  • 3 jajka
  • 45 g świeżych drożdży 
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
kruszonka:
  • 60 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki
dodatkowo:
  • wybrane owoce
Sposób wykonania:

  1. Zmieszać 3 łyżki cukru z drożdżami. 
  2. Składniki wsypać do miski w kolejności: mieszanka z pkt 1, cukier (reszta), mleko (koniecznie ciepłe), olej, jajka, mąka.
  3. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 h może 2,5 h
  4. Przygotować kruszonkę: czyli zmieszać wszystkie składniki
  5. Po podanym czasie ciasto, wyrobić ręką i przełożyć do formy
  6. Wierzch ciasta obsypać owocami, jak również kruszonką
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min




Rady:
  • Jeżeli macie mrożone owoce, lepiej je rozmroźcie
  • Nie dodawajcie zbyt dużo owoców, gdyż ciasto może nie wyrosnąć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz