Składniki:
ciasto:
- 180 g cukru
- 180 ml mleka 3,2%
- 180 ml oleju
- 3 jajka
- 45 g świeżych drożdży
- 1 kg mąki pszennej tortowej
kruszonka:
- 60 g masła
- 30 g cukru
- 30 g mąki
dodatkowo:
- wybrane owoce
- Zmieszać 3 łyżki cukru z drożdżami.
- Składniki wsypać do miski w kolejności: mieszanka z pkt 1, cukier (reszta), mleko (koniecznie ciepłe), olej, jajka, mąka.
- Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 h może 2,5 h
- Przygotować kruszonkę: czyli zmieszać wszystkie składniki
- Po podanym czasie ciasto, wyrobić ręką i przełożyć do formy
- Wierzch ciasta obsypać owocami, jak również kruszonką
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min
Rady:
- Jeżeli macie mrożone owoce, lepiej je rozmroźcie
- Nie dodawajcie zbyt dużo owoców, gdyż ciasto może nie wyrosnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz