sobota, 21 maja 2016

Sernik oreo

Serniki są fajne, bo ciężko je zepsuć. Wersja Oreo
smakuje super i nie jest trudna do wykonania. :)


Spód:
  • 175 g oreo (tyle ma duża paczka)
  • 100 g masła
Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 300 ml śmietanki kremówki (30%, albo 36%)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 175 g oreo (nie dodajemy całej paczki zostawiamy kilka ciastek, dla kucharza, znaczy do ozdoby) 


Sposób wykonania:
  1. Pokruszyć ciastka oreo (całe).
  2. Stopić masło i dodać do zmasakrowanych ciastek.
  3. Wykleić spód ciasta i wszystko wstawić do lodówki na ok. 30 min
  4. Masa serowa:  zmieszać: twaróg, śmietanę, cukier, jajka, żółtka, obie mąki.
  5. Masę z pkt 4 wylać na przygotowany wcześniej spód i powciskać w nią połamane ciastka oreo 
  6. Piec w temperaturze ok. 150 C przez godzinę, ciasto ma być elastyczne i przy lekkim dotknięciu nie przyklejać się do palca 

RADY:
  • Masę serową należy mieszać jedynie do połączenia składników i najlepiej zrobić to przy pomocy łyżki. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że ser będzie twardszy.
  • nie należy przejmować się wydłużonym czasem pieczenia. (zasada: do skutku) 
  • ozdabiajcie ciasto czym i jak tylko chcecie (w przyszłości podam dobry krem do wykorzystania)
  • Jeżeli ciasto będzie się zbytnio przypiekać z góry, przykryjcie je pergaminem. (papierem do pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz