Serniki są fajne, bo ciężko je zepsuć. Wersja Oreo
smakuje super i nie jest trudna do wykonania. :)
Spód:
- 175 g oreo (tyle ma duża paczka)
- 100 g masła
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu
- 300 ml śmietanki kremówki (30%, albo 36%)
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 175 g oreo (nie dodajemy całej paczki zostawiamy kilka ciastek, dla kucharza, znaczy do ozdoby)
Sposób wykonania:
- Pokruszyć ciastka oreo (całe).
- Stopić masło i dodać do zmasakrowanych ciastek.
- Wykleić spód ciasta i wszystko wstawić do lodówki na ok. 30 min
- Masa serowa: zmieszać: twaróg, śmietanę, cukier, jajka, żółtka, obie mąki.
- Masę z pkt 4 wylać na przygotowany wcześniej spód i powciskać w nią połamane ciastka oreo
- Piec w temperaturze ok. 150 C przez godzinę, ciasto ma być elastyczne i przy lekkim dotknięciu nie przyklejać się do palca
RADY:
- Masę serową należy mieszać jedynie do połączenia składników i najlepiej zrobić to przy pomocy łyżki. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że ser będzie twardszy.
- nie należy przejmować się wydłużonym czasem pieczenia. (zasada: do skutku)
- ozdabiajcie ciasto czym i jak tylko chcecie (w przyszłości podam dobry krem do wykorzystania)
- Jeżeli ciasto będzie się zbytnio przypiekać z góry, przykryjcie je pergaminem. (papierem do pieczenia)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz